DUT

                    

             DUT

Dutgiller familyasına mensup olan dut, 15 metre yüksekliğe ulaşabilen, renkli çiçekler açan, yaprakları saplı olan küçük ve yumuşak bir meyvedir. Nisan ve mayıs aylarında çiçek açar. Ülkemiz coğrafi konumu bakımından orta kuşakta yer aldığı için dut ağacı ülkemizde her bölgede yetişir. Anadolu topraklarında Akdeniz bölgesi, Marmara bölgesi, Ege bölgesi, Batı Anadolu ve Karadeniz bölgesi dut ağacının en çok üretildiği bölgelerdir. Dut meyvesinin ana vatanı Çin ve Uzak Doğu'dur. Dünyada dut ağacından en çok ipek böcekçiliği ve hayvansal yem alanlarında faydalanır.

Dut Ağacı Nerede Yetişir?
Balıkesir, Bilecik, Bursa, Malaya, Ankara, Tunceli, Erzincan, Ordu, Kahramanmaraş, Eskişehir, Çin, Hindistan, Brezilya, Türkmenistan.



Dut Ağacı Yetiştirmek İçin Gerekenler
Dut ağacı yetiştirilecek arazinin iklimi, toprak ve bitki örtüsü hakkında yeterli bilgiye sahip olmak, dut ağacının verimli olması için gereklidir.
Dut ağacı seçici iklim yapısına sahip olmadığı için ülkemizde her bölgede kolaylıkla yetişebilir. Sıcak ve ılıman bölgeler dut ağacının daha verimli olmasını sağlayan faktörlerdendir. Dut ağacı gelişme döneminde güneş ışığına oldukça fazla ihtiyaç duymaktadır.
Diğer meyve ağaçlarına kıyasla sıcağa karşı daha dirençli olsa da, dut ağacı kurak zamanlarda sulanmaya ihtiyaç duyar.
Dut ağacı iklim faktöründe olduğu gibi toprak ihtiyacında da seçicilik göstermez. Fakat organik madde bakımından zengin, killi, temiz,nemli, geçirgen ve iyi drene olmuş toprak tiplerinde daha yüksek verimle yetişir.
İlaçlama dut ağacı için önemlidir. Özellikle yaz sıcaklarında çoğalan zararlı canlılar, dut ağacının yaprak ve meyvelerine zarar verir. Bu zararlı canlıların başında Amerikan beyaz kelebeği gelir.
Dut ağacına zarar veren bir diğer canlı türü ise zararlı otlardır. Dut ağacı fidanı dikimi sonrasında otlara karşı dikkatli olunması gerekir.
Ülkemizde dut hasatı Haziran-Ağustos ayları arasında yapılır...


Yorumlar

Popüler Yayınlar