KİRAZ
KİRAZ
Kiraz tüm Türkiye genelinde yetiştirilmekte; kirazcılık özellikle son yıllarda Isparta, Afyon, Manisa, Bursa ve İzmir illeri ve ilçelerinde temel bir geçim kaynağı olarak hızla gelişen bir zirai faaliyettir.
Özellikle Isparta ili Uluborlu, Senirkent ve Barla bölgeleri ile Afyon ili Sultandağı, Eskişehir Mihalıççık ilçelerinde yetiştirilen ve tamamına yakını yurt dışına ihraç edilen “0900 yarı bodur” ziraat’ tipi kirazlar, dünya genelinde ‘Türk Kirazı’ olarak isim yapmıştır.
Kiraz üretimi ülkemizin Orta Anadolu ve Göller Bölgesi, İç Ege ve Marmara bölgelerinde yoğunlaşmıştır.
Üretimin fazla olduğu iller sırası ile
İzmir (%12,7),
Amasya (%8,8),
Manisa (%8,1),
Afyon (%6,3),
Isparta (%6,1),
Konya (%5,4),
Bursa (%4,8),
Sakarya (%3,8),
Kocaeli (%3,2) dir .
Bunun yanında, Denizli-Hozan, Malatya-Yeşilyurt dar üretim alanları olmalarına rağmen kaliteli, kirazın hakim olduğu bölgeler olarak dikkati çekmektedir. Kiraz yetiştiriciliği ve üretimi olarak Afyonkarahisar ili Sultandağı ve Çay ilçeleri Konya Ereğli yöreside çok meşhurdur. haberi izle..
Yorumlar
Yorum Gönder