İNCİR

İncir Hakkında Bilgi
İnsanın ilk yetiştirdiği meyve ağaçlarından biridir.Dutgiller familyasının bir üyesi olan bu ağacın sarı yeşil mor yada morumsu siyah renkli meyvelerle ayırt edilen pek ok çeşidi vardır.İncir Anadolu dan Kuzey Hindistan a kadar uzanan bölgelerde yetişir.Eski dünyanın sıcak kesimlerinde binlerce yıl öncesinde başlanan incir tarımı özellikle ege ve Akdeniz çevresinde yaygınlaşmıştı.Nitekim bitki bilimsel tür adını da bugünkü Muğla ve Aydın illerini kapsayan eski kayra bölgesinden almıştır.

Günümüzde de başta Türkiye olmak üzere çeşitli Akdeniz ülkelerinde incir yaygın olarak yetiştirilir.İncir bir metre ile on ila oniki metre arasında boylanan çalı yada küçük ağaç görünümünde bir bitkidir.Yüzeyi pürtüklü ve derin parçalı kalın yapakları vardır.İncir ağaçları en iyi yazların sıcak ve kurak kışların kısa olduğu bölgelerde yetişir,çeşitli toprak tiplerine kolaylıkla uyum sağlayabilirler.İncirin erkek ve dişi çiçekleri ayrı ağaçlar üzerinde açar yani iki evciklidir.Alışıldık bir biçimde olmayan incir çiçekleri çanak biçiminde etli ve kapalı bir yapının içinde yer alır.Bu nedenle çiçeklerin öbür bitkilerin büyük bir bölümünde olduğu gibi rüzgar ya da büyük böcekler aracılığıyla tozlaşması olanaksızdır.Bu görevi yaklaşık 1,5 mm uzunlukta oldukça minik bir böcek olan bazen ileksineği olarak da adlandırılan incir yabanarısı üstlenmiştir.incir yerken kum tanecikleri gibi ağzımıza gelen küçük çekirdeklerin her biri tek tek meyveciklerin tohumlarıdır.Meyveler şeker A B C ve D vitaminleri ile kalsiyum ve fosfor gibi bazı mineralleri içerir.
Taze haliyle ya da kurutularak yenir ayrıca reçel şekerleme ve pasta yapılır bazen de incir rakısı ve alkol üretiminde kullanılır.
Dünya üretiminde ilk sıralarda yer alan Türkiye nin en çok incir yetiştiren illeri Aydın ve İzmir dir.Toplam üretimin büyük bölümü kurutularak değerlendirilir.Ülkemizde yetiştirilen incir çeşitlerinden en önemlisi dünyaca tanınan ve dış pazarlarda Smyrna adıyla geçen kurutmalık sarılop çeşididir.Bunun dışında göklop akça bardacık morgüz gürdane patlıcan kavak ve sultan selim gibi taze incir çeşitleri ülkemizin bazı yörelerinde itina ile yetiştirilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar