EGE SOFRASI



              EGE SOFRASI
Ege Bölgesi dendiğinde akla; sıcak iklimin sıcak insanları, halis zeytinyağı, çeşit çeşit yabani otları ve dünyanın yedi harikasından biri sayılan bağları gelir elbette. Ancak tek tek şehirleri gezdiğimizde gerek coğrafi koşulların, gerekse deniz etkisinden uzaklaştıkça karasal iklime geçişin etkileri kendilerini göstermeye başlar.

Cunda Adası’nın Kaşarlı Kidonyası, İzmir’in İzmir Köftesi, Afyon’un Sıra Yemekleri, Kütahya’nın Tosunum Böreği…vs. bu yöreye özgü yemeklerden sadece bazıları.

Kuzeyden güneye doğru inerken duraklayacağımız ilk yöre Ayvalık. Aslında Balıkesir’in bir ilçesi olmasına rağmen, Ege Denizi kıyısında yer almasından ötürü Egeli sayılan bir mutfak, Ayvalık mutfağı. Ege mutfağının tipik bir temsilcisi sayılabilecek Ayvalık mutfağını çeşitli otlar, sebzeler, balık ve deniz ürünleri şekillendirir. “Papalina”, sardalyanın ufağına benzer sadece Ayvalık yöresine özgü bir balık. Gene Ayvalık’a özgü bir başka lezzet de kış aylarında daha da lezzetli olan deniz kestanesi yumurtaları.
Deniz kestaneleri…

Deniz kestanelerinin dişileri profesyonel balıkçılar tarafından toplanırken, yavruların toplanmamasına özellikle dikkat ediliyor. Ayrıca rüzgarlı günlerde dağılan kestane yumurtasının, deniz durgunlaştıktan birkaç gün sonra toplanmasının daha uygun olduğu belirtiliyor. Çocukluğumuzun korkulu rüyası deniz kestaneleri zeytinyağı ve limonla aslında tadına doyum olmayacak bir lezzet.
Ayvalık’ın bir diğer özelliği de yaygın olarak tüketilen Sepet, Mihaliç ve Lor peynirleri ile Orta ve Doğu Anadolu’dakinden farklı bir teknikle üretilen Teneke Tulumudur. Özellikle Cunda Adası’nın meşhur Lor Tatlısı da lor peynirinden yapılır.
Cunda Adası Ayvalık’ın kıyısında, deniz mahsulleriyle yapılan yemekleriyle ünlü 2000 nüfuslu bir ada. Zamanında işgalcilere karşı direnişinden ötürü adaya Ali Çetinkaya’nın ismi verilerek Ali Bey Adası olarak anılmaya başlanmış, ancak adanın bugün bilinen ve kullanılan ismi Cunda.
Cunda Adası’nda sabah kahvaltısı adanın meşhur tostuyla başlıyor. Bu tost adaya özgü ekmeklerle yapıldığından oldukça lezzetli. Adanın meşhur deniz ürünleriyle yapılan yemeklerinin başında Kaşarlı Kidonya geliyor.

Ayvalık’a ismini veren Kidonya aslında bir midye türü ve Türkçe’de ayva anlamına geliyor.

Yorumlar

Popüler Yayınlar